Официална страница

Проект Храмът на родовата памет

 

Софийска област

karta2

Туристически пътеводител

Logo Програма

 

1new

3new

2new

 

logoproekt15072015

 

 

GRAMOTA 222 1

 

 

                               

С едноседмична програма Самоков отбеляза своя празник

Заместник областният управител на Софийска област г-н Николай Николов присъства на официалното честване на Празника на община Самоков, което се проведе на 21 август - деня, в който Българската Православна Църква почита Успението на Свети Свещеномъченик Симеон Самоковски – покровител на града.


SAMOKOV 2

Събитието започна с празничен водосвет в съслужение на софийски и самоковски духовници, воден от Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Епископ Григорий изтъкна в словото си към жителите на Самоков, че са благословени, защото имат за покровител светия, който е непреклонен пред страданията на своя народ, и е готов на всичко, за да го подготви да се бори за свободата си.

SAMOKOV 5На свой ред кметът на община Самоков се обърна към съгражданите си, изказвайки своята благодарност към всички, които обичат града си и допринасят за неговото развитие и просперитет. Г-н Владимир Георгиев отбеляза също, че Самоков е сътворен с многобройните усилия на хората в годините назад, и призова съгражданите си да бъдат горди със своя празник.

SAMOKOV 3Общинското ръководство получи поздравителен адрес от Областния управител на Софийска област г-жа Росица Иванова, в който тя поднася сърдечните си поздравления на жителите на Самоков.
„Уверена съм, че и занапред Вие - жителите на Самоков и общинското ръководство, ще продължите да работите все така – ръка за ръка, за благоустрояването на общината и нейното европейско развитие, за реализирането на значими, общественополезни инициативи и проекти, осигуряващи спокоен, достоен и перспективен живот за жителите и гостите на община Самоков!“, се казва в поздравителния адрес. В приветствието си Областният управител изтъква, че в дух на добро разбирателство и подкрепа, местната власт и жителите на Самоков заедно ще постигнат целите за утвърждаване на града като място, допринасящо за икономическия и социален напредък, опазвайки природните си, туристически и културни богатства с грижа за следващите поколения.
На тържественото честване присъстваха предишни кметове на Самоков, Народни представители от 43-то НС, Председателят на ОбС-Самоков г-жа Силвия Стойчева, командирът на Националната гвардейска част - бригаден генерал Боян Ставрев, почетни граждани на Самоков, членове на Общинския съвет.
Бяха получени поздравителни адреси и от Министър-председателя г-н Бойко Борисов, от министрите на образованието, на здравеопазването и на труда и социалната политика – г-жа Меглена Кунева, г-н Петър Москов и г-жа Зорница Русинова, от кмета на Бургас г-н Димитър Николов, както и от председателя на Синдиката на българските учители и д.ик.н. Янка Такева.

SAMOKOV 1В рамките на официалната част Председателят на Общинския съвет награди със сумата от 500 лв. 12-годишния Георги Димитров, ученик от ПГ „Константин Фотинов”, класирал се трети на международния турнир „Математика без граници”. Талантливият младеж, който е част и от Националния отбор по математика, получи от кмета и герба на града.

SAMOKOV 4Празникът продължи с тържествено издигане от гвардейци на знамето на Самоков, под звуците на Химна на Република България, а във въздуха полетяха балони с цветовете на Националния трибагреник.
С последвалата музикална програма и празнична заря,  осветила небето над Самоков, беше сложен финал на едноседмичните чествания на празника на най-големия град в областта.

XII Международен музикален фестивал „Моцартови празници –Правец 2016“ отново зарадва ценителите на класическото изкуство

Един от най-ярките спектакли от  националния оперен афиш – операта „Лучия ди Ламермур” от  Доницети, изпълнен от Старозагорската опера, бе избран за официалното закриване на XII Международен музикален фестивал „Моцартови празници –Правец 2016“. Спектакълът бе представен на 20 август на площада пред Община Правец, а в него участваха съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. В ролята на Лучия се представи Беса Лугичи от Косово, в ролята на Едгардо – аржентинският  тенор Пабло Караман. Гала концертът бе дирижиран от аржентинския диригент Марио де Росе, а режисьор на постановката беше Огнян Драганов.

moz 4 

„Лучия ди Ламермур” достави истинско удоволствие на любителите на класическата музика, жителите и гостите на община Правец, и заслужено се превърна в бляскав завършек на фестивала, превърнал града в център на културата за Софийска област и България през петте фестивални дни от 16 до 20 август.

 moz 3

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова изпрати поздравителен адрес към организаторите, с който засвидетелства признателността и задоволството си от успешното провеждане на XII издание на „Моцартови празници –Правец 2016“ и поднесе поздравления към организаторите. В поздравителния адрес Областният управител подчертава, че Международния музикален фестивал в Правец, даващ поле за изява както на доказали се, така и млади артисти от класическата сцена, се превърна в разпознаваема визитна картичка не само на община Правец, но и на Софийска област и България, поставяйки ги на заслужено място в световната карта на класическото изкуство. Г-жа Иванова пожела на организаторите на фестивала да работят и занапред със същия ентусиазъм, постоянство и висок професионализъм, водени от любовта към духовността и изкуството, и доставяйки наслада за сетивата на своята многобройна публика.

2 simfo 35 of 44 crop u157183

Тазгодишното издание на фестивала беше посветено на 260-та годишнина от рождението на патрона си Волфганг Амадеус Моцарт. За откриването му на 16 август артистичният директор на фестивала г-жа Христина Ангелакова бе избрала Увертюра из операта „Така правят всички“, Симфония 36 до мажор “Линцер“ К425 и впечатляващия Концерт за три пиана и оркестър на австрийския композитор, изпълнени на сцената на езерото пред хотел „Риу Правец Ризорт“ от Диан Чобанов, Георги Черкин, Виктор Чучков и оркестъра на БНР, а диригент бе Диан Чобанов, музикален директор на Държавна опера – Пловдив.

5 simfo 5 of 44

С две специални програми фестивалът почете и 400 години от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес.

Град Ихтиман отбеляза своя празник "Успение на Пресвета Богородица"

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и нейният заместник г-н Николай Николов бяха сред официалните гости на Празника-събор на град Ихтиман "Успение на Пресвета Богородица".

IHT 1 1

Музикална и танцова програма забавляваше жителите и гостите на града от ранните следобедни часове на 20 август, а за най-малките през изминалите няколко дни в приятната атмосфера на обновената централна част се предлагаха редица атракциони и забавления.

IHT 4 4

Официалната част на честването започна с молебен за здраве и водосвет, отслужен от отец Йосиф, който благослови жителите и общинското ръководство на Ихтиман.

IHT 5 5

Най-напред приветствие към съгражданите си поднесе кметът на Ихтиман г-н Калоян Илиев. "Бъдете горди със своя град – град с история, култура и традиции, и все така устремени към неговото по-добро бъдеще. Трябва всички да обединим силите си, за да осъществим добрите си намерения, да подкрепяме младите, за да се превръщат идеите във факти. Да се грижим за възрастните, за да ни даряват с мъдрост и занапред. Убеден съм, че ще продължим заедно да работим за града ни, защото всички носим тази отговорност. Нека емоцията на днешния празник ни зарежда със здраве, мъдрост и вяра, сила и воля, дух и единство за утвърждаване на авторитета и просперитета на Ихтиман, с единствената мисъл за по-добро и по-светло бъдеще!“, обърна се г-н Илиев към съгражданите си и им пожела здраве, късмет и радост, а Света Богородица да бди над Ихтиман и неговите жители.

IHT 6 6

На свой ред присъстващите поздрави и Областният управител, която изказа своето задоволство да сподели с жителите и гостите на Ихтиман това прекрасно място от Софийска област и България. „Погалени сте от съдбата, не само заради това ярко синьо небе, и щъркелите в него, носещи на всички ви късмет. Трябва да бъдете горди и с това, че най-силната светица в Християнската религия – Пресвета Богородица, бди над вашия град. Тя закриля семействата, децата и всички нас и ни носи здраве, любов, благоденствие, мир и хармония, които от сърце ви пожелавам. Бъдете горди и с постигнатите успехи от Общинското ръководство, защото за всички ни е удоволствие да се движим в центъра на Ихтиман и да виждаме навсякъде информационни табели, обозначаващи и доказващи привлечените и усвоени европейски средства и реализирани проекти, донесли видима промяна в града ви“, изтъкна Областният управител и отправи пожелание към екипа на Общинска администрация-Ихтиман проектите, които предстои да се реализират през тази година да бъдат също така успешни.

IHT 7 7

Г-жа Росица Иванова отбеляза и някои от останалите инициативи на общинското ръководство, сред които откриването на нова улица в Ихтиман и извършващото се обновяване на детска градина. Тя призова жителите на града да бъдат единни и да помагат на администрацията, тъй като, по думите й, това е ключът към победите и успехите, за да се обновява Ихтиман и да става още по-прекрасен, добре развит и благоустроен европейски град.

IHT 8 8

Като признание за всички изброени успехи на Общинската администрация, г-жа Иванова връчи на кмета на Ихтиман Почетния плакет на Областния управител и припомни, че през изминалата година той бе удостоен и с Почетната награда за „Кмет на 2015 година от Софийска област“, именно заради най-големия размер усвоени европейски средства на територията на областта.

IHT 2 2

Приветствия и поздравителни адреси поднесоха още г-жа Десислава Танева – Министър на земеделието и храните, г-жа Зорница Русинова – Министър на труда и социалната политика, г-н Николай Нанков – Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Петър Беков – Народен представител в 43-то НС, д.ик.н Янка Такева – Председател на Синдиката на българските учители, г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман, г-н Димитър Димитров – кмет на община Етрополе, г-н Радослав Асенов – кмет на община Годеч.

IHT 3 3

Сред останалите официални гости на празника на община Ихтиман бяха и доц. Георги Костов – Заместник-министър на земеделието и храните, г-жа Галя Георгиева – Народен представител в 43-то НС, г-н Радостин Радев- кмет на община Костенец, Председателят на ОбС-Костенец – г-н Пламен Чолаков, г-жа Надя Сотирова – Заместник-кмет на община Годеч и г-жа Валя Манова – секретар на община Годеч, както и ръководството на община Ихтиман.

Празничната програма беше водена от актьорът Ненчо Балабанов, който се погрижи за доброто настроение на присъстващите с музикални изпълнения и скечове. Празникът продължи с концерти на дует „Ритон“ и певицата Росица Пейчева, а кулминацията на вечерта бе празничната заря в небето над Ихтиман.

Търсене

Избор на език

Областен управител

Предстоящи събития

27.08.2016 г. - събота

10.30 ч. крепост „Боженишки Урвич“, община Ботевград

Областният управител ще присъства на Традиционния народен събор „Боженишки Урвич-2016“.

13.15 ч. Паметник на Свободата, вр. Шипка-гр. Габрово

Участие на Областния управител в Националното честване на 139 години от Шипченската епопея.

18.30 ч. град Драгоман

Участие на Областния управител в официалното честване на празника на община Драгоман.

28.08.2016 г. - неделя

Село Гълъбовци, община Сливница

Участие на ръководството на Областната администрация в традиционния Празник-събор на село Гълъбовци.

Времето

Анкета

Би ли Ви улеснило въвеждането на повече електронни услуги в общинските и областната администрации?